Jak dlouho se výrobě sektů tradiční metodou věnuješ a podle čeho do nich vybíráš odrůdy?
O sekty mám zájem a baví mě již delší dobu. Prvně jsem se setkal přímo s výrobou v mém dřívějším působišti ve Vinařství Volařík v roce 2009. „Doma“ v našem vinařství jsme začali ročníkem 2019, kdy dozrála doba a domluvili jsme se na spolupráci s Kamilem Prokešem. Zvolil jsem si dva sekty a to Ryzlink vlašský a Cuvée Rulandské bílé plus Chardonnay. Cílem je dělat sekt z naší zásadní odrůdy – Ryzlink vlašský v podobě ovocnější, šťavnatější, kulatější a pěkně pitelný se zbytkovým cukrem kolem 5g a jít s ním ven minimálně po 18 měsících a více. Druhý sekt jsem volil Cuvée odrůd RB a CHA, protože mi přijdou pro sekty velmi vhodné, hlavně pak z pohledu delší doby zrání na kvasnicích alespoň 30 měsíců a více s minimálním zbytkovým cukrem.
Pozoruješ u zákazníků v posledních letech větší zájem o šumivá vína? Zmiňoval si velkou roli Prosecca…
Ano nárust pití „bublin“ je v posledních letech hodně poznat a Prosecco tomu výrazně napomohlo. Tady se spoustu lidí mile seznámí a pak se vývojem propracují i dále k tradičním sektům.
Plánuješ do budoucna měnit nebo rozšiřovat nabídku svých sektů?
Co se týče druhů, tak tady jsem spokojen se dvěma, které fungují a spíše zvýšíme počet láhví.