Charmat jedinečný odrůdou i cenou

Obrazně řečeno, kořeny odrůdy Aurelius sahají do začátku 50.let minulého století, kdy se na ni začalo pracovat ve Šlechtitelské stanici vinařské Velké Pavlovice. Není divu, že se toto vinařství pokusilo vytvořit první jednoodrůdový sekt z ryze moravské révy, o žádném z jiného vinařství nevíme.

Použita byla metoda charmat, tedy druhotné kvašení probíhalo v nerezových tancích. Charmaty bývají méně plné, než sekty vznikající kvašením v láhvi, zde to můžeme potvrdit. Odrůdovost je znát – v jemném buketu ucítíte lipovinu a květinové tóny, v chuti převažují tóny ovocné bez výraznější charakteristiky. Cukru tam bylo více, než bychom v kategorii brut chtěli, naopak kyseliny scházely a s nimi i delší dochuť.

Pokud nás paměť neklame, Marcus Aurelius je bezkonkurenčně nejdražším moravským sektem vyráběným metodou charmat. Cena přímo u výrobce 600 Kč je troj až čtyřnásobek běžné ceny tuzemských charmatů. Překoná i námi dobře hodnocený sekt vyráběný tradiční metodou od stejného vinařství. Mezi nemnoho potenciálních zákazníků řadíme ty, které zaujme buďto zlatý design lahve, nebo budou zvědaví na neobvyklou odrůdu.