Jaromír Gala: Na Pálavě máme podobné půdy jako v Champagne

Jak dlouho se Vaše vinařství výrobou šumivých vín tradiční metodou zabývá a který byl první?

Výrobou šumivých vín tradiční metodou se zabýváme od roku 2013 a první sekt byl Chardonnay extra brut 2013.

Jaký z Vašich sektů je u vašich zákazníků nejpopulárnější?

V současné době nabízíme tři druhy: Blanc de Blancs, Pinot – Ryzlink a Pinot – Pinot Rose. Všechny jsou poměrně stejně oblíbené a a každý z nich má své zákazníky. Velmi oblíbený je náš růžový sekt.

Jak se podle Vás v posledních letech vyvíjí preference Vašich zákazníků v oblasti šumivých vín? Dokážou moravské sekty obecně konkurovat aktuálně módnímu trendu levných Prosecco?

Pozoruji, že spotřeba našich sektů neustále stoupá a lidé mají daleko více zkušeností se sekty vyráběnými tradiční metodou. Obecně nedokážu říct, jestli moravské sekty vyráběné tradiční metodou dokážou konkurovat Proseccu, jedná se o jinou technologii z jiného místa a jiné produkce. Myslím si, že na Moravě je jen několik málo míst vhodných pro výrobu šumivých vín, je to dáno především půdními vlastnostmi. Na Pálavě obecně máme půdy historicky podobné jako půdy v některých částech Champagne – mořské sedimenty z období druhohor a třetihor. Vína z nich mají specifickou „slanost“.

V Bavorech od 18. století do roku 1945 byla významná sektárna rodiny Kaktus, dodnes působí v nedaleké Vídni. V tradici výroby sektů v Bavorech bych tedy rád pokračoval.

Chystáte do budoucnosti nějaké novinky v oblasti šumivých vín?

Výroba sektů tradiční metodou je také především o čase, proto bych rád některé sekty nechal zrát  48 měsíců a více na kalech v láhvi, zatím je takovým naším minimem 24 měsíců. A také sekt z vinice, které chceme obdělávat koňmi.