Moravské sekty na letošním Grand Prix Vinex

Jako každý rok jsme byli zvědaví na hodnocení poroty Grand Prix Vinex v kategorii šumivých vín. A vítězem s velkou zlatou medailí se tento rok stal sekt z Ryzlinku rýnského brut ročníku 2018 od Chateau Bzenec.

Jak si vedla další moravská vinařství, která vyrábí všechny své sekty z moravských hroznů? Stříbrnou medaili a 86,33 bodů si odneslo Château Valtice – Vinné sklepy Valtice se svým VOC sektem kategorie brut. Na stříbro dosáhla též vinařství Prygl, dvakrát Žůrek (charmat sekty), Hulata, Hrabal a Starý vrch. Soutěže se zúčastnilo také tříodrůdové cuvée ze strážnického Vitisu.

Nejlépe hodnoceným zahraničním sektem se stal Grüner Veltliner extra brut z rakouské Weinviertler Sektmanufaktur s 87,33 body, což stačilo na zisk zlata.

„Jsme rádi, že se obliba šumivých vín u konzumentů promítá i do zastoupení této kategorie v námi pořádané soutěži. Letos se o přízeň degustátorů ucházelo téměř 40 vzorků, a to z 15 vinařství od nás, ze Slovenska, Rakouska a dokonce i Maďarska“, uvedla k letošnímu jubilejnímu ročníku Grand Prix Vinex manažerka soutěže Šárka Nádvorníková.

(Aktualizováno 5.7.2023)