Pét-naty si získávají čím dál větší oblibu a stále více vinařství se jim věnuje. Na Slovácku třeba vinařství Zlomek a Vávra, které pro ten svůj použilo hrozny Ryzlinku rýnského.
Převážná většina moravských pét-natů se vyznačuje neučesaností, divokostí a tvrdostí. Tento nikoli. Působí uhlazeně s lipovinou v buketu, sušeným ovocem v chuti a mírnou hořčinou na závěr. Ani byste neřekli, že obsahuje pouze gram cukru na litr.
Jinak dobrý dojem devalvuje extrémně nízká perlivost, což je u šumivého či perlivého vína podstatná záležitost. Patrně bychom si nevzpomněli za deset let našich recenzí na nic méně perlivého. Obvykle je šumivé víno typu pét-nat uzavřeno „pivní“ zátkou, Zlomek a Vávra použili šroubovatelný uzávěr. Je otázkou, zda právě tento faktor způsobil nízkou perlivost.