Jaroslav Chaloupecký ml.: V Lahoferu se u sektů držíme Neuburského

Jak dlouho se vinařství Lahofer věnuje výrobě sektů tradiční metodou a který byl první?

Výrobou sektů uvedeným způsobem se zabýváme od roku 2010, kdy jsme ho poprvé připravili  z odrůdy Neuburské. Jednalo se o sekt ročníkový, zařazený do kategorie Sec. Od té doby se produkce ročníkových sektů nadále držíme, a to stále z odrůdy Neuburské. Hrozny určené na jeho výrobu pochází výlučně z viniční tratě U Hájku, tedy na dohled od našeho nového sídla.  Oproti jiným polohám dává tato trať hroznům vyšší obsah kyselin, což je pro přípravu sektu a jeho další zrání na lahvi žádoucí. Po ročníku 2010 ještě následovaly ročníky 2014 a 2016,oba dva v kategorii Brut, aktuálně pracujeme s vínem z úrody roku 2021, kategorii zbytkového cukru budeme teprve ladit.

Pozorujete, že se za tu dobu změnil vkus zákazníků v oblasti šumivých vín, a pokud ano, jak?

Neřekl bych ani tak vkus jako poptávka po jiném typu bublin. Zmíněný ročníkový sekt z Neuburskéhovyráběný tradiční metodou na oblibě vůbec neztrácí, zákazníci však hledají levnější varianty šumivýchči perlivých vín. My jsme právě na základě těchto požadavků naši nabídku rozšířili o lehké prosecco a cenově příznivější frizzante, perlivé víno sycené oxidem uhličitým. Každé z nich si svého kupce najde. Mimochodem prosecco je opravdu prosecco, necháváme si ho vyrábět s naším labelem u jednoho spřáteleného vinařství z italské oblasti Veneto.

Který sekt z aktuální nabídky se těší největší přízni zákazníků, co se týče počtu prodaných lahví?

Nepočítáme-li prosecco, je to momentálně jednoduše Neuburské 2016, neboť jiný ročník tradičního sektu ani nemáme v tuto chvíli v nabídce. V prodeji je od poloviny roku 2017. Jeho předchůdce, ročníku 2014, jsme v průběhu dvou let prodali na pět a půl tisíce lahví. Pokud bychom všechna čísla zprůměrovali, dostali bychom se na tisíc lahví sektu prodaných každý rok, což pro nás vzhledem k našemu zaměření především na tichá vína není vůbec špatný výsledek. 

Chystáte v brzké době nějaké novinky v oblasti šumivých vín?

Brzká doba u nás svým způsobem už vlastně byla – pátým rokem nabízíme prosecco, nově pak od loňského roku máme v nabídce i prosecco rosé, obě dvě v kategorii Extra dry. Polosladké růžové frizzante jedeme už rokem čtvrtým. To jsme vloni doplnili o perlivé víno, bílé i růžové, balené do plechovek o objemu 250 ml. Abych se však vrátil na začátek, k tématu tradičních sektů, v dohledné budoucnosti se můžeme těšit na Neuburské ročníku 2021 a v době o něco vzdálenější i na Ryzlink vlašský. Ten je zatím zcela zahalen rouškou tajemství, každopádně zůstávejte ve střehu. A nezapomeňte se k nám zastavit na skleničku osvěžujících a povzbuzujících bublinek!