Vinařství Žůrek z Žeravic na Slovácku se v oblasti šumivých vín soustředí na metodu charmat, tj. druhotné kvašení v nerezových tancích. Začali jsme s kategorií demi-sec.
U této kategorie pochopitelně čekáme vyšší cukry, ale rozhodně by neměly přebíjet všechno ostatní a např. zcela eliminovat kyseliny. To se u Žůrka neděje, na rozdíl od některých jiných moravských vinařství. Jeho demi-sec z Ryzlinku rýnského ročníku 2019 zaujme květinovým a kořenitým buketem, v chuti pak především zralými jablky a ořechy. Perlení trvá nadprůměrně dlouho, dochuť je na střední úrovni.
Celkově hodnotíme Žůrkův sekt příznivě. Nicméně stojí cca 300 Kč, což už je cena, za kterou seženete slušná šumivá vína vyráběná tradiční metodou a v kategorii charmatů je vysoko nad průměrem.