Památeční sekt Tomáš se vymyká moravskému průměru

Poprvé jsme okoštovali sekt od vinařství Nešpor & Rajský z Moravské Nové Vsi. Zde se nebojí cuvée většího množství odrůd, a tak jich v sektu „Tomáš“ použili hned šest. Kromě odrůd používaných na Moravě běžně do šumivých vín (Chardonnay + oba ryzlinky) přidali i hrozny aromatického tramínu, Pálavy a Sauvignonu ročníku 2021.

K sektu se váže smutná příhoda. Malý vinař, který se jmenoval Tomáš, předčasně zesnul a v rodině neměl kdo zpracovat jeho hrozny Pálavy a Tramínu červeného. U Nešpora & Rajského se je rozhodli odkoupit a výjimečně je použít do šumivého vína. To potom pietně pojmenovali Tomáš.

Aromatické odrůdy se samozřejmě projevují na buketu, ale poměrně decentně, nejde o žádnou nepříjemnou voňavku. Vlivem delšího ležení na bobulích se ze slupek tramínu dostalo do moštu trochu barviva, takže sekt má tmavě žlutou barvu s lehce oranžovými odlesky. Perlení má nižší intenzitu, což je způsobeno vyšším procentem alkoholu základního vína, který se objevil i v sektu (13,5 %). Ten je po dvouročním zrání poměrně zakulacený s kyselinami méně výraznými.

Cena sektu (590 Kč) se pohybuje nad moravským průměrem, nicméně si i tak myslíme, že Tomáš si své příznivce najde. Svým pojetím se vymyká běžnému standardu moravských sektů a vinařství Nešpor & Rajský si zaslouží pochvalu, že zkouší nové a odlišné věci.