Za vinařství Kolby hovoří jeho enolog, Michal Kacetl. Na úvod se ptáme, jak dlouho se vinařství zabývá výrobou šumivých vín?
První sekt ve vinařství jsme založili v roce 2019 z odrůdy Ryzlink vlašský, ten jsme potom po dvou letech nechali odstřelit službou a rozhodli jsme se pořídit si vlastní odstřelovací linku, abychom měli vše pod naší kontrolou.
Momentálně vyrábíte dva sekty v kategorii brut nature. Jak se s tímto odvážným konceptem vyrovnávají spotřebitelé, kteří byli dlouhou dobu v minulosti zvyklí na „demíčka“ či nejvíce „bruty“?
Od začátku jsme razili teorii, že chceme dělat věci tak, jak se sluší a patří, a proto naše sekty budou suché. Tím, že proběhne u základních vín malolaktická fermentace a následně vína zrají na kalech v láhvi minimálně 24 měsíců, dojde k určitému senzorickému „zjemnění“ a můžeme vína pustit na trh opravdu v kategorii brut nature. Krok to byl odvážný, ale za nás nezbytný, spotřebitelé reagují velice pozitivně a kvitují naši cestu, neboť na trhu je takových sektů nedostatek. V letošním roce ještě naskočí třetí sekt z odrůdy Ryzlink rýnský, ale ten pravděpodobně bude v kategorii extra brut, neboť má brutální kyselinu i na nás 🙂
Nedávno jste si pořídili linku na výrobu sektů, což má jen malý počet vinařství v ČR. Většina tuzemských vinařství, která mají v nabídce šumivá vína, si je nechává ze svých tichých vín zpracovávat externě, mnohdy např. v Rakousku. Co je u Vás důvodem k „insourcingu“ celého procesu?
Mít celý proces pod kontrolou. Protože odvézt někam základní víno a nechat si založit sekundární fermentaci a pak si za nějaký čas víno vyzvednout, nám moc nedávalo smysl a nepřidávalo na hodnotě. Takhle jsme kompletně soběstační a víme, co se s naším vínem děje a můžeme si to celé nastavit podle sebe.
Chystáte do budoucna nějaké novinky v oblasti šumivých vín?
Máme nastavené produkty a velikosti šarží. Pokud bude zájem, tak jsme schopni šarže začít rozšiřovat. Jedna novinka se nám začíná rýsovat, ale nebudeme nic prozrazovat – necháme si to zatím pro sebe a včas dáme světu vědět.