Z široké řady frizzante od VS Maršovice si vybere každý

Horké letní podvečery lákají ke sklence vychlazeného perlivého vína (frizzante), pokud chcete něco levnějšího a jednoduššího než sekt vzniklý druhotným kvašením v lahvi. Poptávka po „bublinách“ roste, proto už většina moravských vinařství zařadila do sortimentu jedno či dvě perlivá vína.

Vinné sklepy Maršovice ale představují výjimku, protože nabízí hned pět „frizzante“. Všechny jsme měli možnost ochutnat a rozhodli jsme se seřadit je dle našich preferencí takto:

1.Chardonnay, polosuché: vyváženost cukru a kyselin, svěžest a pikantnost; náš favorit + stříbro z AWC Vienna

2.Bílé, suché: opět povedené frizzante; o prvenství jej připravil poněkud „těžší“ charakter daný vyšším obsahem alkoholu (13,5 %)

3.Naturální: nefiltrované, zemité a tělnaté, ale v rámci kategorie naturálních vín patří mezi ty uhlazenější; opět vyšší obsah alkoholu (13,5 %) pro frizzante neobvyklý

4.Bílé, polosladké: toto cuvée si oblíbí ti, kterým vadí námi chválená vyváženost v polosuchém Chardonnay a přejí si ještě vyšší obsah cukru

5.Rosé, polosladké: cukry jsou převažujícím vjemem, hodí se např. jako přípitek k narozeninovému dortu

Zajímavostí je, že Vinné sklepy Maršovice používají k výrobě perlivých vín oxid uhličitý vznikající kvašením jiných vín. Hrozny pochází z vinic v BIO režimu pěstování. Šíře sortimentu zaručuje, že každý spotřebitel s rozdílným vkusem si vybere to svoje „frizzante“.