David Pavlíček: Po Chardonnay chystáme i ryzlinkový sekt

Vinařství Sonberk letos dostalo nejvíce bodů za svůj sekt Blanc de Blancs v kategorii tuzemských šumivých vín na Prague Wine Trophy. Přinášíme rozhovor s ředitelem vinařství, Davidem Pavlíčkem (na fotce vpravo).

Je oceněný sekt prvním sektem vinařství Sonberk?

Ano, byl to náš první sekt, ale slibujeme, že určitě ne poslední.

Vlajkovou lodí Vašeho vinařství je Ryzlink rýnský, co Vás přivedlo u sektů vsadit na Chardonnay?

Sekt ze Chardonnay je klasika, u nás má velmi dobré půdní i klimatické podmínky a ročník 2020 byl pro sekty velmi dobrý ročník. Chtěli jsme udělat náročnější nazrálejší sekt a Chardonnay je k tomu nejvhodnější. Máme založeno na sekty i z dalších ročníků. A máme i překvapení! Z ročníku 2023 připravujeme premiérově i Ryzlinkový sekt, který chceme dělat lehčí a ovocnější s kratším ležením na kvasničných kalech.

Budete zkoušet se svým sektem i účast na mezinárodních soutěžích?

Letos jsme poprvé přihlásili sekt Blanc de Blancs 2020 na soutěž Decanter, kde míváme úspěchy s našimi tichými víny, takže netrpělivě čekáme na výsledky a těšíme se. 😊

A otázka, kterou klademe na závěr každému: Chystáte do budoucna rozšíření nabídky šumivých, případně perlivých vín? 

První ročníky byly trochu pokusné, vyrobili jsme cca 2000 lahví, ale díky velkému ohlasu, od ročníku 2023 chystáme rozšíření jak co se týče množství lahví, tak i druhů. Připravujeme sekt z Ryzlinku rýnského a Chardonnay. A věříme, že budou stejně žádané. Máte se na co těšit!