Vůbec poprvé jsme poměřili síly moravského sektu se španělskou cavou. Za Moravu nastoupilo známé Vinařství rodiny Špalkovy ze Znojemska. Španělsko reprezentovalo vinařství Bodegas Bonaval z vyprahlé Extremadury.
Cavu zde máme v kategorii brut nature, tedy bez přidaného cukru v dozáži, z odrůdy Macabeo. Sekt se vyznačuje nevýrazným buketem a zajímavou mineralitou v chuti, která může někomu evokovat až nepříjemné „chemické“ tóny (trochu vzdáleně jako petrolej v ryzlinku). Ovocný charakter Macabea se příliš neprojevil, pikantní kyselina se kombinuje s lehčím tělem (11,5 % alk.)
Špalek vytvořil směs hned třech odrůd: Veltlínského zeleného, Ryzlinku rýnského a Sauvignonu, tj. všech odrůd, které jsou povoleny v naší první geografické apelaci VOC Znojmo. Oproti španělskému soupeři obsahuje lehce více cukru (extra brut) a nabízí ovocnější tóny v chuti i vůni, intenzivnější perlení a plnější tělo (13 % alk.). Celkově jej hodnotíme jako vyváženější a příjemnější.
Cenově vychází oba sekty podobně, cca 350 Kč, tedy i v poměru celkový dojem/cena vítězí rodina Špalkova.