Roman Glůza z B\V vinařství: První tři charmaty na trhu, klasický sekt ještě zraje

B\V vinařství letos rozšířilo řady moravských vinařství, která nabízí šumivá vína. Je to pro Vás spíše otázka prestiže či reagujete na poptávku a dotazy Vašich zákazníků po šumivých vínech v minulosti?

Byla to pro nás otázka jak prestiže, tak reakce na poptávku našich zákazníků. Výroba kvalitních sektů je pro nás do budoucna velkou výzvou. Proto jsme se rozhodli mimo jiné také vysázet 2ha Pinot Meunier, který budeme do sektů používat v tradičním složení s Chardonnay a Pinotem Noir. Nicméně sekty plánujeme dělat také z dalších k tomu vhodných odrůd. Ročníkem 2021 jsme začali základní materiál na sekty připravovat vedle nerezových nádob i ve francouzských dubových sudech a portfoĺio odrůd ,ze kterých sekty připravujeme, se značně rozšířilo. Do budoucna jsou pro nás tedy sekty velmi důležitým bodem v naší dlouhodobé strategii. 

Rozhodli jste se jít cestou metody charmat než metodou klasickou, v čem vidíte její přednost?

Právě naopak, my se rozhodli nejdříve jít cestou klasické metody. V roce 2019 jsme se rozhodli vyrobit první sekt klasickou metodou z odrůd Chardonnay a Pinot Noir. Je to vlastně takový průkopník našeho vinařství. U něj zkoušíme, kam až se může dostat. Na začátku výroby jsme si stanovili 60 měsíců, takže má ještě nějakou dobu před sebou.  Díky stále se zvyšující oblibě šumivých vín u veřejnosti jsme se minulý rok rozhodli pro letošní léto vyrobit sekt metodou charmat. Chtěli jsme tak vyhovět našim zákazníkům, kteří tento styl vín hledají a také obohatit naši nabídku. 

Lze uvést, který ze tří nových sektů si zatím u Vašich zákazníků vede nejlépe, co se týče oblíbenosti a prodaných lahví?

Zatím mají u zákazníku všechny tři sekty zhruba stejnou popularitu, ale je to malý vzorek vzhledem ke krátkému času, kdy máme sekty v nabídce. Nicméně každý z našich tří sektů má „něco do sebe“ a tak věříme, že oblibu si najde jak svěží sekt z Ryzlinku vlašského stejně jako sekt z Veltlínského zeleného, nebo ten nejvíce vyvážený co se týče zbytkového cukru z Chardonnay a Pinotu Noir. Obecně počítáme, že sekty budou mít v našem portfóliu pevné místo a všechny si k zákazníkům najdou svou cestu.