Českomoravský duel sektů z modrých hroznů

Nováček na trhu sektů z Litoměřické podoblasti si říkal o zařazená do duelu se zkušeným moravským harcovníkem. Vyzyvatelem se stalo Vinařství pod Radobýlem se svou Gabrielou, brut natur z tradiční šampaňské odrůdy Pinot noir. Jako jeho oponenta jsme mu určili sekt od mikulovského Tanzbergu z Cabernetu Sauvignon z kategorie brut.

Dopřáli jsme si luxus srovnávat sekty v mnohém odlišné. Kromě obsahu cukru a odrůdy také zralostí (Gabriela 2020, Tanzberg 2011) i barvou. Český sekt patří mezi rosé, moravský pak mezi blanc de noirs. Spojuje je deklarovaný objem alkoholu (12,5 %) a podobná cena kolem 350 Kč.

A vítězem našeho souboje vyhlašujeme moravský Tanzberg. I přes vyzrálost si zachovává svěžest a kyseliny, kupodivu vyšší než u mnohem mladšího českého konkurenta. V chuti dominují tóny višní, v pozadí zbytky odrůdového černého rybízu, v buketu pak nasládlá „likérovost“. Gabriela oproti tomu působila ve svém projevu poněkud nevýrazně, na konci se ztrácela a brut nature bychom na první dobrou nepoznali.

Nicméně, myslíme si, že Vinařství pod Radobýlem má svůj potenciál, který s přibývající zkušeností s dalšími ročníky využije lépe.