Kadrnka vs. Jižní Afrika

Hned na úvod předestřeme, že tento to duel není příliš fér, protože proti sobě staví nováčka z Moravy proti desítky let zavedenému výrobci šumivých vín z jihu afrického kontinentu.

Jindřich Kadrnka je nováček, pouze co se týče vlastní produkce šumivých vín, v tichých vínech si již renomé získal. Jeho sekt z vlašáku jsme nedávno chválili, cuvée Barborka hodnotíme o něco níže.  Barborka je z hroznů odrůd Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Chardonnay, které v roce 2019 vyzrály na vinici Ořechová hora v Březí na Mikulovsku.

Barborka má oproti konkurenci nevýrazný buket, v chuti převažuje zelené jablko, na pozadí možná hrušky. Méně cukru odpovídá kategorii extra brut. Dochuť nám připadala kratší, alespoň ve srovnání se soupeřem.

Sekt od vinařství Graham Beck se velmi blíží šampaňskému, jak v chuti, tak i v ceně (přes 1000 Kč). Můžeme jej hodnotit jako plnější, vyvážený a s bohatším perlením. Je postaven na tradičních šampaňských odrůdách Chardonnay a Pinot noir.

Jde o sekty velmi rozdílné, proto vyhlašujeme remízu, a to především kvůli cenovému rozdílu, kde Kadrnka získal více bodů. Koupit jej můžete za cenu kolem 400 Kč, což se pomalu stává u moravských sektů průměrem.