Petr Cibulka: Rádi se týráme, volíme cestu trnitou

Tentokrát odpovídá na naše otázky Petr Cibulka, majitel stejnojmenného vinařství z Mikulovska:

Jak dlouho se věnujete výrobě sektů tradiční metodou a který sekt byl Váš první?

První náš sekt byl ročníku 2014- Cabernet sauvignon rosé, špatný ročník na červené, dobrý na sekty.

Od ostatních moravských výrobců šumivých vín se lišíte tím, že většinu Vašich sektů necháváte zrát v dřevěných sudech, a to i ty odrůdy, pro které to není úplně typické. Proč jste se takto rozhodli?

My si vždy volíme cestu trnitou, dražší, složitější. Rádi se týráme. O to větší pak máme radost, že jsme si takovou cestu vybrali. Šumivá vína v barikových sudech není nic nového, novátorská je kombinace BIO suroviny a nových barikových sudů. Není to samozřejmě náš objev, nýbrž inspirace z nekonečné studnice poznání- Champagne-Anselm Sellosse, opravdový génius.

My dáváme do nových sudů i odrůdy jako je Ryzlink vlašský a Sylvánské modré jako blanc de noir. Jakmile si vinař adoptuje umění používat barikové sudy, pak ta volba pro odrůdy, kde vám kde kdo tvrdí, že se to pro ně nehodí, je snadná.

Který z Vašich sektů je mezi zákazníky nejoblíbenější, co se týče prodaných lahví?

Asi blanc de blanc – museli jsme přerušit prodej, protože bylo vyprodáno za necelý rok 6 000 lahví.

A tradiční otázka na konec, chystáte v nejbližší budoucnosti nějaké novinky?

Máme již momentálně v nabídce 5 sektů, teď nám schází do portfolia naprosto unikátní limitovaná série sektů, kde základní víno zrálo za přístupu vzduchu pod flórem ročníků 2018-19-20 a asi za rok budou k mání první vzorky. Teď jsme to s manželkou chutnali po prokvašení a bude to unikát. Solera jako sekt. Těšte se.