Přinášíme rozhovor s Vratislavem Nakvasilem, provozním ředitelem Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice.
Nelze se nezmínit o dopadu odeznívající pandemie na spotřebu moravských šumivých vín. Jak se u vás projevila? Změnila se poptávka spotřebitelů či její struktura?
Jako u všeho se tato pandemie podepsala, v (tichých) vínech odběry mírně stagnovaly, u šumivých vín je to obdobné, mají své období. Všeobecně to nebylo ani zlé a ani super, ale všichni jsme na tom stejně.
Který z Vašich sektů je u spotřebitelů nejoblíbenější, co se týče počtu prodaných lahví?
Z hlediska sektů vyráběných metodou charmat – tedy kvašených v tanku – jsou oblíbené nejvíce demi sec bílé.
Váš VIP sekt se u nás dočkal kladných recenzí a vedl si dobře v souboji se šampaňským. Jsou však tuzemští spotřebitelé připraveni dávat za moravské šumivé víno více než 500 Kč?
Sekt VIP je kvašený klasickou metodou v láhvi, zde u nás a finalizace je pak svěřena do rukou spřátelené firmy. Spotřebitelé si rádi koupí klasický sekt, zvláště pokud ví, že má příběh a je tady od nás z Moravy.
Chystáte nějaké novinky v oblasti šumivých vín?
Ano, sice už nějakou dobu jej máme v nabídce, ale je stále novinkou. Jedná se o jednodruhový sekt z Aurelia, říkáme mu Zlatý sekt v krásné zlaté láhvi s informativní knížečkou. Je velmi jemný a chutný a surovina pochází od nás z Velkých Pavlovic.
Další novinku v letošním roce jubilea 120 let od založení Šlechtitelky je spíše sekt pro výjimečné příležitosti majitelů, a to sekt kvašený v láhvi, který kvasil 8 let pod našim Vinařským penzionem André ve Velkých Pavlovicích.