Cibulkův sylván sazí na neotřelost

Vinařství Víno Cibulka z Mikulova se rozhodně vymyká standardu moravských sektů vyráběných tradiční metodou. Preferuje kategorii brut nature (bez přidaného cukru po druhotném kvašení) a ještě primární vína školí na barrique sudech. Když k tomu připočteme neobvyklou odrůdu Sylvánské modré, vychází nám něco unikátního.

Často o moravských sektech píšeme, že se vyznačují jemným či neznatelným buketem. Zde to neplatí. Užijete si silných tónů přezrálé hrušky a sladkého koření, jistě díky vlivu barrique sudu. Výrobcem deklarované ryngle ale potvrdit nemůžeme. Sekt hodnotíme jako chuťově vyvážený, což se u všech brut nature napsat nedá. Na konci doušku se kyseliny kombinují s příjemnou horčinou a evokují chuť grepu.

Cibulka od nás dostává kladné body za neotřelost a poměr cena (390 Kč)/výkon je s ohledem na zajímavost akceptovatelný. Nicméně tento sekt nebude sedět každému, především příznivci vysloveně svěžích šumivých vín jej neocení.