Z mezinárodního duelu si odnáší body Bzenec

Do prvního mezinárodního duelu jsme si vybrali Ryzlink rýnský. Jako vyzyvatel nastoupilo vinařství Chateau Bzenec se svým brut z roku 2011. Vyzvalo sekt z domovské země odrůdy, a to od soupeře těžké váhové kategorie Kloster Eberbach z Porýní, ročník 2012.

Odrůda nepatří mezi silně aromatické a tyto sekty to potvrzují. Kloster zaujme petrolejovým nádechem, typickým pro porýnské ryzlinky. U Bzence je to spíše chlebovinka a náznak ovoce. V porýnském sektu najdeme o něco pikantnější kyselinku, Bzenec působí v chuti plněji s kořenitými tóny a mírně nahořklou dochutí. Oba mají stejný obsah alkoholu (12,5 %) a obecně bychom je řadili mezi lehčí, svěžejší šumivá vína se světle žlutou barvou.

Zatímco celkový dojem hodnotíme v zásadě vyrovnaně, cena jednoznačně rozhoduje o vítězi tohoto klání. Zatímco německý sekt se dá sehnat za cenu těsně pod 400 Kč, ten bzenecký za cenu přibližně poloviční. Body tedy putují na Slovácko. Ani mnohasetletá tradice pěstování a výroby vína tedy německému klášteru převahu nepřinesla.