Tradiční šampaňská odrůda Chardonnay již dávno zdomácněla také pro moravská šumivá vína. Proto jsme mohli obsadit další souboj „blanc de blancs“. Proti sobě stanuli mikulovský Cibulka a Proqin z Velkých Němčic.
Jejich sekty snad nemohou být více odlišné. To jen potvrzuje zkušenost, že především technologie a přístup každého vinařství ovlivní víno mnohem více než odrůda.
Cibulka svá šumivá vína školí v sudech, což přináší obecně známou krémovitost, vanilku či jiné sladké koření a zde dokonce kokosové tóny v buketu. V chuti jsme rozeznávali biskuty či náznaky karamele, byť jde o brut nature. Vyzrálost je vidět na tmavě zlaté barvě. Jeho Chardonnay sekt je velmi výrazný a plný. Proqin přišel s pitelným, lehčím a světlým sektem neutrální ovocité nátury, u kterého nemůžeme vypíchnout nic zvláště charakteristického, ale ani nic špatného. Tento typ sektů se dobře hodí k jídlu.
Férově prohlašujeme souboj za nerozhodný, protože poměr kvalita/cena vyznívá stejně. Spotřebitel má jasně určenou možnost volby: buď se spokojí s poměrně levným (sehnali jsme za 250 Kč), nepříliš výrazným, ale příjemně pitelným a jemným Proqinem, nebo si adekvátně připlatí za mohutného a vyčnívajícího Cibulku (400 Kč).