Souboj pét-nat vítězně pro Nešpor & Rajský

 

Jednou za čas dáváme prostor „pét-natům“, která se vyrábí starší metodou, než je ona šampaňská klasická. Perlení vzniká již při prvotním kvašení s minimálními zásahy vinaře. V tuzemsku jim přichází na chuť stále více spotřebitelů, na což reagují moravští vinaři rozšiřováním nabídky. Nedávno třeba Nešpor&Rajský a Iwayini, což nás vedlo k tomuto souboji.

Druhé jmenované vinařství, které si pro název zvolilo slovo „víno“ z jihoafrického jazyka Zulů, se rozhodlo pro hrozny Pálavy. První pro svůj pét-nat použilo Veltlínské zelené.

To, co od plnokrevného pét-natu čekáme – zakalení, kvasinkový buket, minimální obsah cukru i přijatelnou míru nespoutanosti – jsme se dočkali u Nešpor&Rajský. Ten má o něco výraznější kyseliny, v chuti se projevují citrusy a herbální tóny. Naopak pét-nat vinařství Iwayini z Hustopečí působí trochu jako běžné šumivé víno typu charmat, vhodné pro zákazníky, kteří vlastně nekompromisní pét-nat nehledají. Těm může nabídnout květinový, kořenitý buket, byť se Pálava neprojevuje tak výrazně, jak jsme zvyklí v tichých vínech. V chuti se vzdáleně podobá suchému cideru.

Cena je přibližně stejná (300 Kč), proto se naším vítězem stává Nešpor&Rajský