Vinařství Štěpán Maňák ze slováckých Žádovic si získalo už před mnoha lety pozornost úspěchy se sladkými víny v mezinárodních soutěžích. My jej považujeme za jednoho z nejlepších výrobců moravských červených vín. O tom, že vyrábí také sekty, jsme hovořili s jeho enologem Karlem Novotným:
Jak dlouho se zabýváte výrobou šumivých vín tradiční metodou a vedla Vás k tomu poptávka zákazníků či spíše snaha doplnit sortiment tímto směrem?
Šumivá vína vyrábíme od roku 2017, kdy vzniklo naše první Cuvée 50/50 Chardonnay + Pinot noir. Ani nešlo tolik o rozšíření sortimentu, jako o vlastní touhu vyrobit něco, co zbožňuji.
V současnosti máte v nabídce tři sekty. Který z nich je pro Vaše zákazníky nejoblíbenější?
Ano, jsou tři a pro zákazníka v ČR je favoritem Chardonnay 2019, kde není provedena malolaktická fermentace, jde tedy spíše o ovocný profil v nose u tohoto šumivého vína.
Chystáte do budoucnosti nějaké novinky v oblasti šumivých vín?
Někdy mám pocit, že vše už je vymyšlené, ale snad do budoucna by se mi líbila výroba sektu z různých klonů Chardonnay a jejich následné porovnávání v několika-ti letém nazrávání na kalech v láhvi.