Přinášíme rozhovor s Michaelou Kulhánkovou, enoložkou mikulovského vinařství Orisek.
Vaše vinařství je poměrně nové. Kdy jste začali a kdy poprvé jste se pustili do výroby šumivých vín tradiční metodou?
Naše vinařství začalo fungovat v roce 2019 a aktuálně máme v nabídce již pátou šarži sektu a jeho druhý ročník. Šumivá vína zákazníkům nabízíme třetím rokem a setkaly se u nich s velkým úspěchem.
Vinařství Orisek je unikátní tím, že se soustředí pouze na jedinou odrůdu typickou pro Mikulovskou podoblast, a to Ryzlink vlašský. Je to i ideální odrůda pro šumivá vína?
Za nás určitě ano. Nesmíte ale čekat mohutnost a komplexnost burgundských odrůd. Také nesmíte čekat, že se do šumivého vína dostanou všechny typické projevy vlašáků z Mikulovska, které znáte z místních tichých vín. Na výrobu sektů používáme hrozny z vinice Pod Martinkou z Horních Věstonic, které dávají sektům minerálnější charakter, než hrozny z Dunajovských kopců. Náš sekt je také svěží s ovocnými tóny a jemným perlení díky 20 měsícům zrání na kvasničných kalech.
Pro sekty jsou základní složkou kyseliny. Jak se je v posledních, teplých letech daří udržet?
Samozřejmě je to stále větší problém kvůli změně klimatu, např. v roce 2023, kdy hrozny pro sekty přezrávaly o stupeň až dva stupně cukernatosti, než jsme si přáli. Snažíme se tomu předcházet dřívějším sběrem hroznů a zásobou kyselé rezervy.
Chystáte do budoucnosti nějaké novinky v oblasti šumivých vín?
Budeme se stále držet naší osvědčené odrůdy a klasické metody výroby. Chystáme nové šarže Orisektu z nových ročníků.