Tentokrát si povídáme s Walterem Schrottem z Vinařství U Kostela, které sídlí ve slováckých Polešovicích: Jak dlouho se výrobou sektů klasickou metodou zabýváte a který byl první?
Pokud budeme hovořit o prvních pokusech, výběru vhodných odrůd, termínu sklizně a celého řetězce výroby, pak jsou to roky 2015-2017. V roce 2017 vzniklo vůbec první cuvée pro náš sekt.
Co Vás vedlo k rozhodnutí zařadit sekty do nabídky, byl to rostoucí zájem zákazníků či snaha rozšířit portfolio?
Ze sektů si v nabídce držíme pouze jednu značku a to sekt Anna. Jak jsme výše zmiňovali s reálnou výrobou jsme začali v roce 2017. Byl to rok, kdy se narodila Anna, dcera majitele vinařství a tak vznikla i „zakázka“ na sekt. Vzhledem k její povaze, vyjadřování a chování, je sekt přesně to pravé. Jak říká náš enolog: „Naši Annu charakterizuje krása a ušlechtilost. Na venek něžná a jemná, ovšem uvnitř ukrývá sílu.“ Čili jsme moc nerozhodovali podle trendů, ale spíše podle srdce.
V současné době je velmi módní, zvláště u mladší generace, italské prosecco. Jak vidíte šanci, že by se moravským šumivým vínům dařilo tomuto dovozu rovnocenně konkurovat?
Tak jako všechno i víno podléhá módě a často i pohodlnosti. V dnešní době jsou u mladší generace populární v sektoru vína právě různé perlivé nápoje a to ještě z plechovky a v různých příchutích. Pokud se však budeme bavit konkrétně o proseccu versus moravské sekty, tak zastáváme názor, že v první řadě hraje do karet proseccu hlavně cena a pak do jisté míry jeho nekomplikovanost. Určitě se také hodí více i pro mixologii, právě kvůli neutrálnosti odrůdy Glera, kde se ho jistě v nápoji Hugo vypijí kvanta. Moravský sekt, hlavně ten vyráběný tradiční metodou champagne je úplně jiný výrobek, pro jiné příležitosti a za jinou cenu, čili by měl hledat jiný segment zákazníků. Jestli je tedy něco co by spíše mohlo konkurovat proseccům, pak jsou to perlivá vína vyráběná na Moravě. Sami máme v portfoliu takzvanou Bublawku, víno, které dosycujeme přírodním CO2 získaným a jímaným během kvasného procesu. Zde je moravská konkurence v ceně i chuti více než dostatečná.
Na konec otázka, kterou pokládáme všem vinařstvím: chystáte do budoucna nějaké novinky v oblasti šumivých či perlivých vín?
Anna je již několik let postavená na burgundských odrůdách Chardonnay a Pinot blanc. Pohráváme si v současnosti s možností vyrobit sérii Anny postavené na odrůdě Ryzlink rýnský, tato odrůda neodmyslitelně patří na Slovácko a díky svým parametrům může být za současné klimatické změny pro sekty velmi zajímavá. Ale vzhledem k našemu způsobu ruční výroby si na výsledek budeme muset nějaký ten pátek počkat.