První moravský Viognier sekt

Vinařství Nešpor a Rajský z Moravské Nové Vsi jsme již na našich stránkách několikrát recenzovali. Znovu se potvrzuje, že se nebojí použít pro šumivá vína hrozny neobvyklých odrůd, tentokrát Viognier. Podle našich informací jde o první sekt z této odrůdy vyrobený v ČR.

Byli jsme překvapeni, že přes kategorii „brut nature“ (tedy bez přidání cukru v podobě dozážního likéru), pocitově vnímáme cukru dost. V tom jistě hrají roli také nižší kyseliny. Celkově převažuje medový až medovinový tón jak v buketu, tak v chuti, zde spojený ještě s křížaly. Dochuť poměrně rychle odeznívá. Barva je tmavší, zlatá až „staré zlato“ (dle vzorkovníku barev Národního vinařského centra).

Závěr: Sekt by mohl přesvědčit odpůrce brut nature, že nízké množství cukru nutně neznamená, že je příliš kyselý. Výrobci dáváme bod navíc za odvahu zkoušet nové věci.