Duel „Cuvée brut“ od Aronn vs. „36 extra brut“ od Poláka

Letošní letní sezónu uzavíráme duelem dvou šumivých vín vyráběných klasickou metodou od vinařství, která jsme dosud nerecenzovali. A to Aronn z Kurdějova a Roman Polák z Popic na Znojemsku.

První z jmenovaných se nebojí cuvée více odrůd, a tak do svého brut použilo hned pět: 40 % Pinot noir a dále Chardonnay, Pinot blanc, Pinot gris a dokonce Merlot, všechno ročníku 2022. Polák u svého „extra brut 36“ vsadil na ročník 2019 hroznů Chardonnay (70 %) a neobvyklého Hibernalu (30 %).

U Aronnu můžeme konstatovat mohutnější perlení, vyváženější poměr cukru a kyselin a delší dochuť díky štavnatějšímu charakteru, byť má o něco lehčí tělo. V závěru lze rozeznat lehkou hořčinu, nikoli nepříjemnou.

Polákův sekt je o 3 roky vyzrálejší, což jej poněkud zakulatilo, ale možná také zbavilo něčeho zajímavého oproti konkurentovi. Též jeho buket je nevýrazný, biskuitově nasládlý, buket Hibernalu se neprojevuje. Rozdíl v kategoriích dle obsahu cukru nebyl v chuti patrný.

Ceny obou šumivých vín se příliš neodchylují od průměru ve své kategorii (460 a 488 Kč). Vítězem je pro nás i přes mírně vyšší cenu cuvée brut od Aronnu.