Jiří Němeček: Celá produkce šumivých vín Aronn pod jednou střechou

Tentokrát na naše otázky odpovídá Jiří Němeček z vinařství Aronn z Kurdějova:

 Jak dlouho se věnujete výrobě šumivých vín?

Za počátek považuji výsadbu vinice Ebeny v Kurdějově v roce 2014, dnes zde na 5 hektarech v zahuštěném sponu a nízkém vedení s 12800 keři na hektar (podobné jako v Champagni) pěstujeme především Pinot noir a Chardonnay ale i další odrůdy, a to vše již od prvopočátku v ekologickém režimu. Prvním ročníkem Aronn byl až o dekádu později ročník 2022, kdy jsme byli připraveni na celý proces produkce šumivých vín tradiční metodou pod jednou střechou v Art Wine Hall Kurdějov 88, která leží cca 500 metrů od vinice.

Chystáte v nejbližší době nějaké novinky v oblasti šumivých vín?

Naším posláním není pouze tvorba vín ale i jejich prezentace, přímo v Art Wine Hall v Kurdějově nás můžete navštívit a absolvovat některý z vinných programů od exkurze ve vinařství přes brunch ve vinici, degorsage vlastní láhve nebo celodenní program včetně ubytování a dalších služeb. Nově také označujeme láhve Aronn v souladu se zatříděním do Apelace Kurdějov, které podléhá klasifikaci pod záštitou Asociace sommeliérů ČR a je součástí systému Apelace CZ. Přímo v produkci se soustředíme na maximalizaci kontroly procesů, tak abychom dokázali každoročně produkovat stejně kvalitní vína. Zdravotní stav hroznů, termín sklizně, šetrné zpracování a blending základních vín jsou pro nás ty největší výzvy.

Většina moravských vinařství, která zahrnula do svého repertoáru šumivá vína vyráběná tradiční metodou, má obvykle v prodeji 1-3 druhy. Vy jste šli hned na 7, v čemž vás překonává už jen několik málo dlouhodobě zavedených výrobců. Co Vás vedlo k tak široké nabídce?

Logika a vědomí že s takto nastaveným portfoliem bude Aronn fungovat dlouhodobě. Jde o dvě cenové hladiny, kde hlavním rozdílem je potenciál zrání vín. První jsou čtyři odrůdová šumivá vína – Blanc de blancs (100% Chardonnay), Blanc de noirs (100% Pinot noir), Riesling (jediný není z hroznů z vinice Ebeny) a Tramín. První dvě jsou typické varianty s největším potenciálem zrání, Riesling středoevropský sekt a Tramín jako aromatická zajímavost. Druhá hladina jsou vína cuvée – Cuvée brut (nejdůležitější víno naší produkce a největší šarže), Brut rosé (postavený na ovocitější odrůdě Merlot) a jako doplněk Noir de noirs, tedy červené šumivé víno.

Který z nich je u vašich zákazníků aktuálně nejoblíbenější?

Díky pestrosti je to skutečně velmi individuální. Ani tým ve vinařství se neshodne na jednom. Osobně preferuji Blanc de noirs. Výhodou této pestrosti například je, že můžeme připravit celé snoubení jen s šumivými víny, což bývá velmi zajímavé.

Chuť šumivých vín ovlivňuje dozážní likér. Kupodivu v Champagni se většinou používá řepný cukr, na Moravě ale spíše přírodní hroznový cukr či přímo tiché sladké víno. Jak k dozážnímu likéru přistupujete u Vás?

U nás se kromě Tramínu 12 g/l (stále jestě brut) a Brut rosé 8 g/l u všech ostatních produktů pohybujeme v kategorii extra brut do 6 g/l, takže to ovlivnění není tak významné a jde spíše o dosažení výsledné harmonie. Používáme hroznový cukr, nicméně přemýšlíme nad vyzkoušením způsobu, který praktikuje například Champagne Drappier, ale to bude ještě chvíli trvat.