Michal Kacetl: V Kolby chceme mít celý proces výroby sektů pod kontrolou

Za vinařství Kolby hovoří jeho enolog, Michal Kacetl. Na úvod se ptáme, jak dlouho se vinařství zabývá výrobou šumivých vín?

První sekt ve vinařství jsme založili v roce 2019 z odrůdy Ryzlink vlašský, ten jsme potom po dvou letech nechali odstřelit službou a rozhodli jsme se pořídit si vlastní odstřelovací linku, abychom měli vše pod naší kontrolou.

Momentálně vyrábíte dva sekty v kategorii brut nature. Jak se s tímto odvážným konceptem vyrovnávají spotřebitelé, kteří byli dlouhou dobu v minulosti zvyklí na „demíčka“ či nejvíce „bruty“?

Od začátku jsme razili teorii, že chceme dělat věci tak, jak se sluší a patří, a proto naše sekty budou suché. Tím, že proběhne u základních vín malolaktická fermentace a následně vína zrají na kalech v láhvi minimálně 24 měsíců, dojde k určitému senzorickému „zjemnění“ a můžeme vína pustit na trh opravdu v kategorii brut nature. Krok to byl odvážný, ale za nás nezbytný, spotřebitelé reagují velice pozitivně a kvitují naši cestu, neboť na trhu je takových sektů nedostatek. V letošním roce ještě naskočí třetí sekt z odrůdy Ryzlink rýnský, ale ten pravděpodobně bude v kategorii extra brut, neboť má brutální kyselinu i na nás 🙂

Nedávno jste si pořídili linku na výrobu sektů, což má jen malý počet vinařství v ČR. Většina tuzemských vinařství, která mají v nabídce šumivá vína, si je nechává ze svých tichých vín zpracovávat externě, mnohdy např. v Rakousku. Co je u Vás důvodem k „insourcingu“ celého procesu?

Mít celý proces pod kontrolou. Protože odvézt někam základní víno a nechat si založit sekundární fermentaci a pak si za nějaký čas víno vyzvednout, nám moc nedávalo smysl a nepřidávalo na hodnotě. Takhle jsme kompletně soběstační a víme, co se s naším vínem děje a můžeme si to celé nastavit podle sebe.

Chystáte do budoucna nějaké novinky v oblasti šumivých vín?

Máme nastavené produkty a velikosti šarží. Pokud bude zájem, tak jsme schopni šarže začít rozšiřovat. Jedna novinka se nám začíná rýsovat, ale nebudeme nic prozrazovat – necháme si to zatím pro sebe a včas dáme světu vědět.