Martin Prokeš: Poptávka roste po prémiových a extra brut sektech

Vinařství PROQIN se může pochlubit jednou z nejširších nabídek moravských sektů a jako jedno z mála vinařství na Moravě se na ně přímo specializuje. Přinášíme rozhovor s jeho majitelem Martinem Prokešem:

Jak dlouho se vaše vinařství zabývá výrobou šumivých vín tradiční metodou a která šarže byla první?

PROQIN se výrobou šumivých vín tradiční metodou zabývá již od roku 2007. První šarží, kterou jsme uvedli na trh, byl MATTHIAS Pinot Chardonnay Brut. Byla to pro nás významná událost, protože jsme chtěli ukázat, že i na Moravě dokážeme vyrobit šumivá vína srovnatelná s těmi nejlepšími z Evropy.

Pozorujete za poslední dekádu nějakou změnu v poptávce domácích zákazníků po šumivých vínech?

Velmi pomalu je možné sledovat zvýšení pozornosti a zájmu o to, čím budou lidé přivítáni, jakou bude mít přípitek kvalitu a původ. Sledujeme také změnu výběru od sladších aperitivů k suchým (BRUT). Velmi, velmi pomalu někteří již poučení milovníci umějí ocenit klasické šumivé víno, ohodnotit a porovnat rozdíl mezi velkou produkcí a originálem kvašeným na láhvi.

Ano, v posledních deseti letech jsme zaznamenali výrazný nárůst zájmu domácích zákazníků o šumivá vína. Lidé stále více ocení kvalitu a hledají zajímavé chutě a aroma, které jim naše sekty mohou nabídnout. Rovněž roste poptávka po prémiových a extra brut variantách, což je trend, který nás velmi těší.

Které z vašich šumivých vín se aktuálně těší největšímu zájmu zákazníků, co se týče prodaných lahví?

Aktuálně se největšímu zájmu těší naše Chardonnay Extra Sec a STEPHANUS Riesling Extra Brut. Obě vína jsou oblíbená pro svou svěžest, komplexnost a eleganci. Chardonnay Extra Sec je univerzální favorit, vhodný pro širokou škálu příležitostí, zatímco STEPHANUS Riesling Extra Brut oslovuje zejména znalce a milovníky vína, kteří hledají něco speciálního.

Zkoušíte přihlašovat vaše sekty také do zahraničních výstav a pokud ano, jak jste spokojeni s výsledky?

Ano, pravidelně přihlašujeme naše sekty do zahraničních výstav a soutěží. Jsme velmi spokojeni s výsledky, protože naše vína získala řadu ocenění a uznání. To potvrzuje, že naše úsilí o kvalitu se vyplácí a že naše sekty mohou konkurovat i na mezinárodní úrovni.

Chystáte do budoucnosti nějaké novinky?

Ano, neustále pracujeme na inovacích a zlepšování naší nabídky. V blízké budoucnosti plánujeme představit několik nových šumivých vín, včetně speciálních edicí a experimentálních šarží s různými odrůdami a metodami zrání. Těšíme se, že naše novinky přinesou našim zákazníkům další nezapomenutelné zážitky.