Vymazlený Michlovského Crémagne Blanc de Noir

Vinselekt před nedávnem uvedl na trh prémiové sekty, které již podle názvu míří vysoko. Pan docent Michlovský si s nimi dal velkou práci a nechal je zrát 10-12 let na kvasničních kalech, což je v ČR poměrně unikátní. Tentokrát se věnujeme Blanc de Noir, tedy bílému sektu z tradičních červených šampaňských odrůd – Pinot noir, Pinot meunier – přičemž druhou z nich na Moravě pěstuje jen hrstka vinařství.

Vymazlenost tohoto sektu vynikla při srovnávací degustaci dalších šumivých vín ze zmíněného vinařství, charmatů i povedené nižší řady vyráběné klasickou metodou. Sektu máte doslova plná ústa s dlouhou dochutí a patrná je krémovost a typické autolýzové buketové tóny z dlouhého zrání. Blanc de Noirs bývají typicky ovocnější než Blanc de Blancs, zde jsme v chuti poznávali spíše kandované ovoce. Povedlo se vyvážit archivní zakulacenost, ale zároveň neztratit kyseliny, na konci s velmi lehkou hořčinou.

S Crémagne se Michlovský dostává do pelotonu soutěže moravských sektů, a to nejen kvalitou, ale také cenově: 797 Kč na e-shopu vinařství. Zcela jasně si řekl o nasazení do duelu s Champagne. Sekt si odnesl řadu ocenění: mj. zlato ze Štrasburku a Berlína, stříbro z Vídně.