Ctirad Králík: Hrozny do sektů pěstujeme již 30 let

ZD Sedlec je zavedené vinařství a také v jeho nabídce najdete už delší dobu minimálně jeden sekt. Hovořili jsme o něm se sklepmistrem vinařství, Ctiradem Králíkem:

Jak dlouho se vaše vinařství zabývá výrobou šumivých vín?

Naše vinařství vyrábí pravidelně své pěstitelské sekty od roku 2014, ale o kvalitě naší suroviny pro tento typ vín víme už nějakých 30 let,  kdy si naše vína vybírala firma Bohemia sekt jak do Chateau Radyně, tak do prestižního Louise Girardota. My jsem si to poprvé vyzkoušeli v našem úplně prvním mileniálním sektu v roce 2000.

Před časem jsme od Vás koštovali sekt z Ryzlinku vlašského, který je typický pro Mikulovsko, nyní jsme zaregistrovali sekt z hroznů Chardonnay. Co Vás přimělo změnit odrůdu?

Ryzlink vlašský z našich vinic je pro výrobu sektů taková klasika, jistota, která nikdy nezklame. Ale chtěli jsme zkusit i něco jiného, tak jsme vyzkoušeli i Chardonnay a byli jsme příjemně překvapeni. S Ryzlinkem vlašským budeme určitě pokračovat dál a i když sekty používáme pouze na doplnění sortimentu, rozšíříme nabídku i o Chardonnay.

Chystáte v oblasti šumivých či perlivých vín nějakou novinku?

Plánů máme hodně, ale v současné nejisté době trochu váháme s realizací. Jinak zůstáváme u naší klasické nabídky dvou Frizzanté (rose a white) a jednoho sektu.