Tip na novoroční přípitek – Volaříkovy novinky nezklamou

Vinařství Volařík letos na podzim uvedlo na trh dva nové jednoodrůdové sekty – z Ryzlinku vlašského a Rulandského bílého, oba ročníku 2019. Požádali jsme o komentář enologa Ondřeje Tichého a zároveň přidáváme naše hodnocení.

Ondřej Tichý: „Hrozny pocházejí z nejprestižnější pálavské vinice, tj. trať Železná, která sektu propůjčuje pevnost, říznost, strukturnost s výraznou mineralitou až kovovostí. Sekt z ryzlinku vlašského je typickým zástupcem sektu, kterému je dopřáváno co nejdelší zrání na kvasničních kalech.“

My: Oceňujeme, že se druhotným kvašením nesmazává terroir trati Železná, kterou máme rádi u tichých vín. Sekt je o něco drsnější než druhá novinka (níže), ale to od kategorie extra brut čekáme a chceme.

Ondřej Tichý: „Krásně ovocný avšak s příjemnou, typickou krémovostí v závěru. Tomuto sektu předpovídáme dlouhou budoucnost.“

My: Rulandské bílé obecně považujeme za složitější odrůdu pro šumivá vína, protože občas má tendenci klesat do hruškové fádnosti. U Volaříka z něj však v kategorii brut vykřesali hezkou citrusovou, limetko-grepovou svěžest.

Ryzlink vlašský je Volaříkova vlajková odrůda a to se odráží také v naší preferenci jeho šumivých vín z této odrůdy. Nicméně, vítáme snahu rozšiřovat sortiment a sekt z Rulandského bílého rozhodně nezklame. Poměr přínos/cena zůstává u Volaříka nadále na dobré úrovni.