Lucie Popovič: Pinot noir je noblesní volba pro sekt

Na našich stránkám dáváme příležitost také vinařům z České vinařské oblasti. Tentokrát Lucii Popovič, spolumajitelce Vinařství pod Radobýlem u Litoměřic.

Vaše vinařství nedávno zařadilo do svého sortimentu také šumivé víno vyráběné tradiční metodou. Byla po něm poptávka mezi Vašimi zákazníky, či jste sami cítili, že Vám v sortimentu chybí?

Zařazení sektu do vinného portfolia bylo rozhodnutím, které vzešlo z naší strany, tedy mé a manželovy. Jelikož jsme vinařstvím, které vzniklo z lásky k vínu, přáli jsme si ukázat zákazníkům, že škála produktů vyráběných z révy vinné je podstatně bohatší, než jen klasická tichá vína. Od počátku našeho vzniku jsme tuto myšlenku nosili v hlavě. Poté, co jsme si v novém vinařském domě na nové technologii poprvé v roce 2016 vyzkoušeli zpracování a výrobu tichých vín a věděli jsme, že tuto etapu máme zvládnutou, pustili jsme se od následujícího ročníku i do vinných specialit, kterými jsou sekt, fortifikované víno, destilát z révy vinné.

Rozhodli jste se pro jednoodrůdový sekt z Pinot noir, z jakého důvodu?

Důvodem je osobní preference. Patříme mezi fanoušky sektů z oblasti Champagne, nicméně nejvíce nás vždy zaujala varianta rosé sektu, k jehož vzniku byla použita pouze odrůda Pinot noir. Pinot noir je noblesní odrůdou, a proto se z mého pohledu vyloženě nabízí použít jej pro tak skvostný výsledek, kterým je sekt vyráběný tradiční metodou. Odrůda Pinot noir poskytne výraznou ovocitost a říznou kyselinku, použitá tradiční metoda zajistí jemné elegantní perlení. V našem podání je sekt zcela bez zbytkových cukrů, rozhodli jsme se jít cestou kvality. Pro název sektu GABRIELA, na jehož etiketě najdete dívku v bublinkách, nám byla inspirací naše dcera.

Jaký máte na něj ohlas mezi zákazníky a chystáte do budoucna rozšiřovat nabídku šumivých vín?

Těší mě, že se mezi našimi zákazníky najdou tací, kteří ocení kvalitní, suchý sekt. Tito zákazníci zároveň vidí sympatický poměr cena/výkon v porovnání se sekty z Champagne, jelikož chápou, jak zdlouhavým a nákladným procesem je tradiční metoda výroby sektu. V tuto chvíli není v plánu nabídku sektu rozšiřovat. Abych řekla pravdu, nyní mě nenapadá, čím bychom mohli náš současný sekt trumfnout.