Pražský sekt příjemně překvapil, duel ale nevyhrál

Mnoho lidí neví, že i z pražských hroznů se vyrábí sekt tradiční metodou. Má jej na svědomí vinařství Salabka v Troji. Lákalo nás porovnat jej s moravským sektem, tentokrát s Afrodité od Vinařství Kovacs z Novosedel, který patří Chateau Valtice.

Oba sekty spojuje kategorie brut, objem alkoholu (12,5 %) a Ryzlink rýnský. Salabka k němu dodává Rulanské bílé, Kovacs pak Ryzlink vlašský a Chardonnay.

Salabka, ačkoli je již archiv z roku 2016, překvapila příjemnější kyselinou i výraznějším buketem. Kovacsův sekt byl více zakulacený, minerálnější. U La Noble jsme ve vůni cítili sladké koření a likérové tóny, v chuti svěží bobulové ovoce a náznak třešní. V Afrodité v buketu převažovaly autolytické a medové tóny, v chuti byl lehce nasládlejší. Perlení bylo mírně intenzivnější v sektu od Kovacse.

Čistě podle dojmu bychom La Noble hodnotili výše, ovšem při započtení ceny se verdikt obrací. Afrodité koupíte v maloobchodě za 260 Kč, La Noble na e-shopu výrobce za 690 Kč, což je rozdíl opravdu propastný.