Petr Fučík: Obliba pét-natů setrvale roste

Přinášíme rozhovor s Petrem Fučíkem, majitelem stejnojmenného vinařství z Mikulova:

Jak dlouho se Vaše vinařství věnuje výrobě šumivých vín?

První šumivky jsme vyrobili v roce 2018, a to jak náš první pét-nat, tak sekt. Pét-nat šel do prodeje ihned, sekt samozřejmě ležel na kalech a k zákazníkům putoval až po dvou letech.

V poslední době se čím dál více moravských vinařství věnuje pét-natům. Pozorujete u Vás růst obliby tohoto typu šumivého vína?

Náš první pét-nat byl naprostá prodejní bomba. Chvíli sice trvalo, než jsme zákazníkům vysvětlili, co to vůbec pét-nat je, ale kdo ho ochutnal, ten se do něj okamžitě zamiloval. Takže ano, pozorujeme setrvalý nárůst obliby pét-natu. A to nás těší, protože pro nás je pét-nat láska.

Váš sekt vyráběný tradiční metodou je v odvážné kategorii „brut nature“. Jaké máte ohlasy na minimum cukru od českých spotřebitelů, kteří soudě podle nejprodávanějšího sektu v ČR spíše preferují kategorii demi-sec?

Od začátku se snažíme vyrábět vína bez kompromisů a tak, jak je máme sami rádi. A zcela „obnažený“ sekt je pro nás nejvíce. Netušili jsme, jak se takový brut nature bude prodávat, ale byli jsme příjemně překvapení. Ročník 2018 je dávno vyprodaný. Ročník 2019 jsme zkoušeli ve více variantách s dozáží 0 g, 3 g a 6 g, ale jednoznačně u nás vyhrála opět varianta s 0 g cukru. Překvapivě, když jsme zkoušeli tyto vzorky i na našich náhodných účastnících degustací, tak u těchto zákazníků také vyhrál brut nature.

Chystáte v brzké době nějaké novinky v oblasti šumivých vín?

Zůstáváme věrní svému pét-natu, každý rok se ho ale snažíme dělat jinak. Například ročník 2021 je postavený na odrůdách Pinot blanc a Ryzlink vlašský. U sektu naopak zůstáváme věrni naší oblíbené kombinaci odrůd Chardonnay a Pinot blanc. A letos si brousím zuby na růžový sekt.