Charmat vs. klasika z valtického zámku: výsledek překvapil

Ačkoli se specializujeme na sekty vyráběné tradiční metodou, jednou za rok dáváme prostor také levnějším charmatům. Tj. sektům, kde druhotné kvašení probíhá v nerezových tancích. Na jeden jsme narazili ve vinotéce na zámku ve Valticích, což nás inspirovalo k netradičnímu mezinárodnímu duelu. V téže vinotéce jsme zakoupili sekt z Rakouska vyráběný metodou klasickou. Oba v kategorii brut.

Papírově by mělo zvítězit víno ze sklepů lichtenštejnských knížat, ale překvapivě se tak nestalo. Když pomineme rozdíl v ceně (v přepočtu na 0,75 l téměř trojnásobný), chuťově nás více zaujalo moravské šumivé bílé víno z modrých hroznů odrůdy André. To je vyráběno jako propagační předmět valtického zámku, distributorem je vinařství Jedlička z Bořetic.

Tento charmat se opravdu povedl. Hezké vyvážení cukru a kyselin, i přes malé množství alkoholu (11 %) poměrně plný. V chuti převažuji tóny bobulového ovoce, ve vůni tóny květinové. Naopak rakouský sekt z Ryzlinku rýnského a Veltlínského zeleného byl nevýrazný, plytký, téměř bez projevu kyselin. V chuti dominovaly tóny sladkého koření a dřeva. Tento souboj Morava jasně vyhrála.