Cibulkův vlašák: ne vždy barrique pomůže

Rostoucí zájem moravských vinařů školit bílá vína na dřevu ne vždy oceníme. Cibulka je v tomto nekompromisní, všechny své sekty projdou dubovým sudem. Zatímco u Cibulkova Chardonnay sektu jsme byli nadšeni, u Ryzlinku vlašského to považujeme za zbytečné.

Ryzlink vlašský z okolí Mikulova (zde z Bavor) patří k tomu nejlepšímu, co na Moravě máme. Stírání jeho odrůdového charakteru barikováním nás nenadchlo. V chuti se to projevilo mimo jiné hořčinou, která bude mnoha spotřebitelům vadit. Až někde v dáli cítíme obligátní vanilku. Zrání ve dřevě dodalo rovněž lehce tmavší, slámovou barvu. Buket je lehce nasládlý, biskuitový.

Pokud bychom  sekt porovnali s vlašákem od Popely z vedlejší vinařské obce (viz předchozí recenze), nemohli bychom najít rozdílnější přístup k této pro Pálavské vrchy typické odrůdě u šumivých vín. Určitě bychom preferovali Popelův svěží sekt bez vlivu dřeva.