Kateřina Mikulíková: Sekty výjimečné nejen díky sopkám

Kateřina Mikulíková patří mezi přední vinařky České republiky. A je také první z České vinařské oblasti, koho jsme požádali o rozhovor:

Sekt Willomena se vyrábí ze tří odrůd. Jakých a co Vás vedlo k jejich výběru?

Rádi si hrajeme, zkoušíme nové kombinace a výsledná harmonie je nám tou nejlepší odměnou. Inspiraci jsme také našli u těch nejlepších v oboru, v Champagne 😊 Obecně u výroby šampaňského platí, že víno lze vyrábět ze tří hlavních odrůd, a to Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. V našem sektu Wilomenna 2015 najdete dvě z nich. Pinot Noir v klaretu je základem tělnatosti a sytější barvy, Chardonnay ho obohacuje o své jemné aroma a ovocné tóny. Celkem se v našem sektu snoubí tři odrůdy, hravost a dynamiku sektu dodává Veltlínské zelené.

Hrozny z Vašich vinic se rodí na vulkanických podložích. Dodává tento prvek sektu něco specifického? Něco, co nelze cítit v sektech z Moravy?

Naše vinice se nachází v Českém středohoří, výjimečné je zde nejenom podloží vulkanického původu, ale také způsob, jakým je na něm réva vysázena. Jedná se o velmi úzký spon, révě je tak umožněno velmi hluboké zakořenění, lépe odolává suchu a zároveň dokáže z půdy získat více minerálů. Obecně jdeme cestou maximálního respektu k přírodě, vracíme půdě to, co nám dává. Chceme, aby naše víno bylo opravdové, aby vyzněla jeho odrůdovost, aby se v něm odrážela naše péče, místo, kde rostlo a zrálo. Ochutnat a porovnat už musíte sami. 😊

Váš sekt získal zlato na AWC Vienna a k tomu gratulujeme. Zkoušíte i jiné výstavy u nás či ve světe?

Medaile z mezinárodní soutěže ve Vídni si velmi vážíme, stejně tak i dalších tuzemských ocenění, kterými se náš sekt pyšní. Ráda bych zmínila naši nejprestižnější vinařskou soutěž Salon vín, kde jsme získali stříbrnou medaili. V loňském roce náš sekt odborné poroty ocenily zlatem také v soutěžích Vinař roku, Národní soutěž vín, Festwine a další. Letos se chystáme i dále do světa.  😊 Největším oceněním pro mě ovšem je, když lidem chutná a obohacuje jejich životní momenty.

Chystáte do budoucnosti rozšířit nabídku sektů?

Šumivá vína jsou u nás stále oblíbenější a my s tímto trendem naprosto souzníme. Bubliny milujeme a více jsme se na jejich výrobu zaměřili. Také proto budeme v letošním roce uvádět nový sekt, jehož základem je odrůda Sauvignon, moc se těšíme.