Slovácký duel skončil remízou

I ve Slovácké vinařské podoblasti přibývají výrobci šumivých vín. Mezi ty tradiční patří již Spielberg z Archlebova a Maděřič z Moravského Žižkova. Jejich duel skončil remízou. Chutí mírně preferujeme Spielberga, Maděřič vyrovnal nižší cenou.

Maděřič vytvořil cuvée Louis z veltlínu a vlašáku ročníku 2017. Spielberg použil hned odrůdy tři (Chardonnay, Rulandské bílé a Pinot meunier), a to dokonce ze tří ročníků (2016 až 2018). Oba řadíme do kategorie brut a obsahem alkoholu se příliš neliší (12,5 % a 13 % Spielberg).

Spielberg výběrem odrůd i ročníkovou kupáží míří do „šampaňského“ vyznění svého sektu. Svěžest je patrná v chuti i buketu, chválíme i příjemné kyseliny, které jinak u mnoha moravských brut postrádáme. Perlivosti dosahuje intenzivnější i déle trvající, než jeho konkurent. V chuti převládají tóny zelených jablek, plnost je střední.

Maděřičův Louis má tmavší barvu, v buketu rozeznáváme sladší biskuitové tóny. Více cukru oproti Spielbergovi najdete také v chuti s ovocným charakterem sušených meruněk či sladkých pomerančů.

Cena 350 Kč u Spielberga a 300 Kč u Maděřiče patří v současné době mezi ceny průměrné na trhu moravských sektů. Nejsou nejlevnější, ale ani přepálené. Poměr kvalita/cena je u obou slušný.