V souboji růžových sektů vyhrál Valihrach

Nevíme, proč se musí zrovna na Valentýna všude propagovat růžová vína, nicméně nám to připomnělo, že jsme se rosé sektům dlouho nevěnovali. Vzali jsme tedy hned dva do souboje od vinařství Valihrach z Krumvíře a Maděřič z Moravského Žižkova.

Nebudeme zdržovat a napíšeme, že více bodů získal Valihrach. Jeho sekt spíše jantarové, než růžové barvy zaujal sladším malinovým buketem, ovšem v chuti kontrastoval příjemnou svěžestí a kyselinou, kde maliny doplňovaly kyselejší bobulové plody, patrně ostružiny a rybíz. Sekt zaujal také porotu na Slovensku, kde v soutěži Muvina získal hned titul šampiona.

Měděřičův sekt z Cabernetu Moravia a Frankovky se vyznačuje intenzivnějším i dlouhodobějším perlením. Barvu jsme dle vzorkovníku Národního vinařského centra ohodnotili jako meruňkovou. Buket je nepříliš výrazný, chuť působí zakulaceněji s tóny višní a mléčné čokolády. Dochuť se v hrdle rychle vytrácí.

Valihrachův sekt seženete kolem 400 Kč, což je pro nás ještě na hranici toho, kolik bychom dali za povedené růžové moravské víno. Maděřič je o něco levnější, prodává se kolem 330 Kč.