Uhlazený pét-nat z vlašáku od Dufka

 

Jednou za čas dáváme prostor také přírodně perlivým vínům, které se vyrábí prvotním kvašením v lahvi, tzv. pét-nat. Ty se obvykle vyznačují divokostí, tvrdostí a pro mnohé spotřebitele nezvyklými a nepříjemnými tóny v buketu i chuti. To ovšem neplatí o pét-natu z Ryzlinku vlašského od Josefa Dufka ze slováckých Svatobořic-Mistřína.

Doporučili bychom jej spotřebitelům, kteří pét-nat ještě nikdy neochutnali a nechtějí hned napoprvé vyzkoušet něco hodně zemitého, jako např. od Kopečka z Valtic. Dufkův vlašák je naopak uhlazeně lahodný. V buketu lze cítit kromě autolytických tónů též sladké hrozny. Pét-naty jsou ze své podstaty velmi suché a ani tento nepředstavuje výjimku. V chuti převažuje mineralita nad kyselinami, i tak působí osvěžujícím dojmem. Přes nižší obsah alkoholu 11 % neztrácí tělo, dochuť je však kratší.

Cenu cca 180 Kč považujeme za přijatelnou.