Čím si připít na Silvestra? Zkuste sekt od Volaříka

Vinařství Volařík z Mikulova si vydobylo vavříny především Ryzlinkem vlašským v tichém provedení, méně se ví, že vyrábí také šumivá vína tradiční metodou. Do duelu jsme od něj zařadili dva sekty – Frankovku extra brut a cuvée odrůd Chardonnay, Rulandské bílé a Sauvignonu. První z ročníku 2014, druhé o rok mladší. Oba zrály 30 měsíců na kvasničních kalech.

Frankovka nepatří k typickým odrůdám pro šumivá vína, zde byly její hrozny zpracovány jako „blanc de noirs“. Modré hrozny se v barvě vína podepsaly jen lehce tmavším odstínem do zlatova. Sekt se projevil méně ovocně, než bychom na „blanc de noirs“ čekali. Ve výrazném buketu jsme rozpoznávali autolytické (kvasinkové tóny). V chuti byl suchý, jak se patří na extra brut, a lehčí, což přisuzujeme nižšímu obsahu alkoholu (10,5 %).

Cuvée tří odrůd působilo na první doušek líbivěji (vyšší obsah cukru) a plněji. Dle našeho názoru zaujme širší skupinu spotřebitelů. V chuti převažovaly citrusy a nezralé ořechy. Připomínáme, že teplý a suchý rok 2015 byl slabší na kyseliny, což na tomto sektu poznáte.

Pokud bychom měli stanovit pořadí Volaříkových sektů, určitě by zvítězil Ryzlink vlašský (který nebyl předmětem této degustace, ale známe jej dobře). Na druhém místě by skončilo cuvée tří odrůd a Frankovka na místě třetím.

Přibývá moravských vinařství, která si za průměrné sekty účtují i hodně přes 400 Kč. Volařík jistě patří nad průměr a na jeho e-shopu dostanete šumivá vína za rozumných 350 Kč.