Josef Valihrach sáhl pro sladší kategorii „sec“ k odrůdě Hibernal. A udělal dobře. Myslí si to také v americkém Rochesteru, kde sekt obdržel na Great American Competition stříbrnou medaili.
Nečekejte ovšem typický angreštový projev suchého Hibernalu. Pro kategorii „sec“ se přidává silnější dozáž, která ovlivnila celkové vyznění sektu patrně výrazněji, než odrůdová charakteristika primárního vína. V buketu převažuje sladké koření, rozeznáváme nádech perníku či marcipánu, na pozadí květinových tónů. V chuti se přes vyšší cukry neztrácí kyseliny, což zabraňuje fádnosti a přináší delší dochuť v závěru. Barva je tmavší, zlatavá, perlení pak intenzivní nad průměr.
Valihrach si za toto šumivé víno účtuje přes 400 Kč, tedy stejně jako za své Chardonnay, které jsme letos hodnotili jako jedno z nejlepších. Proto zde vyznívá poměr cena/kvalita poněkud hůře, stále však ji považujeme za slušnou.