Moravíno: střídání teplot ročníku 2021 je pro sekty žádoucí

Také Moravíno Valtice se zařadilo mezi vinařství, která nabízí svůj vlastní sekt vyrobený tradiční metodou. Položili jsme zástupcům společnosti několik otázek a dostalo se nám kolektivních odpovědí:

Vedl Vás k zařazení sektů do nabídky zájem spotřebitelů, nebo sekt patří již mezi standard sortimentu dobrého vinařství?
Sekt máme v nabídce již několik let a dobře tak doplňuje náš sortiment tichých vín. Rádi sekt nabízíme jako uvítací vzorek při degustacích nebo společenských akcích.
Váš sekt je kupáží odrůd Rulandské modré a Ryzlinku rýnského, podle čeho jste odrůdy vybírali?
Tyto odrůdy jsme vybrali z toho důvodu, že hrozny mají ideální aromatickou a fenologickou zralost. Hrozny odrůdy Pinot noir dozrávají ve Valticích do přívlastku výběr z hroznů. Sekt  je charakteristický sametovou vůní s aroma lískových ořechů a lipového medu. V chuti je osvěžující, plný s tóny jablek a ananasu. 
Jak se podle Vás vyvíjí hrozny ročníku 2021? Bude z nich dobrý sekt díky vyšším kyselinám?
Pro výrobu šumivých vín je žádoucí vyšší obsah celkových kyselin. Velmi pozitivně hodnotíme u ročníku 2021 střídání teplot během dne a noci, což je žádoucí pro aromatický projev odrůd Pinot noir a Ryzlinku rýnského. 
Hodláte do budoucna nabídku šumivých vín dále rozšířit?
Zůstaneme u našich prověřených kupáží odrůd Ryzlinku rýnského a Pinot noir. Sledujeme, že poptávka po šumivých vínech se zvyšuje, proto do budoucna plánujeme vyrobit více šumivého vína těchto odrůd.