Josef Dufek: Jednoodrůdové sekty jsme doplnili o trojici cuvée

Vinařství Dufek ze slováckých Svatobořic netřeba dlouze představovat. Kvalita jeho vín se pravidelně potvrzuje na mnoha tuzemských i mezinárodních soutěžích.  Zakladatel tohoto vinařství, Josef Dufek starší, nám věnoval jeden celý páteční letní večer a samozřejmě došlo i na šumivá vína.

Jak dlouho existuje vaše vinařství a jak dlouho se zabýváte i výrobou šumivých vín tradiční metodou?

Vinařství bylo oficiálně založeno v roce 2003, ale v naší rodině sahá vinařská tradice až k roku 1824. Naše první sekty jsme vyrobili z hroznů ročníku 2013.

Příliš mnoho moravských vinařství celou linku na výrobu sektů nemá, protože její pořízení je příliš nákladné, jak to řešíte u vás?

Dlouhodobě spolupracujeme s vinařstvím Szigeti v Rakousku, kam vozíme víno po primárním  kvašení. Tam potom probíhá druhotné kvašení v lahvích.

Vyvíjí se u vás přístup k výrobě šumivých vín?

Zpočátku jsme se zaměřovali na jednoodrůdové sekty, ty i nyní představují většinu naší produkce. Ale nedávno jsme uvedli na trh tři nová cuvée s delším zráním na kvasnicích. Jinak platí, že všechny naše sekty zrají poměrně dlouho, obvykle 48-60 měsíců.

Zajímá nás, podle čeho vybíráte odrůdy do svých kupáží, třeba do Grand cuvée, které právě pijeme.

Chceme, aby sekty měly plné tělo, dostatek kyselin i aromatiku. V tomto cuvée dodává Chardonnay sektu tělo, Ryzlink rýnský kyseliny a Sauvignon právě zmíněnou aromatiku.