Vinařství Dufek ze slováckých Svatobořic netřeba dlouze představovat. Kvalita jeho vín se pravidelně potvrzuje na mnoha tuzemských i mezinárodních soutěžích. Zakladatel tohoto vinařství, Josef Dufek starší, nám věnoval jeden celý páteční letní večer a samozřejmě došlo i na šumivá vína.
Jak dlouho existuje vaše vinařství a jak dlouho se zabýváte i výrobou šumivých vín tradiční metodou?
Vinařství bylo oficiálně založeno v roce 2003, ale v naší rodině sahá vinařská tradice až k roku 1824. Naše první sekty jsme vyrobili z hroznů ročníku 2013.
Příliš mnoho moravských vinařství celou linku na výrobu sektů nemá, protože její pořízení je příliš nákladné, jak to řešíte u vás?
Dlouhodobě spolupracujeme s vinařstvím Szigeti v Rakousku, kam vozíme víno po primárním kvašení. Tam potom probíhá druhotné kvašení v lahvích.
Vyvíjí se u vás přístup k výrobě šumivých vín?
Zpočátku jsme se zaměřovali na jednoodrůdové sekty, ty i nyní představují většinu naší produkce. Ale nedávno jsme uvedli na trh tři nová cuvée s delším zráním na kvasnicích. Jinak platí, že všechny naše sekty zrají poměrně dlouho, obvykle 48-60 měsíců.
Zajímá nás, podle čeho vybíráte odrůdy do svých kupáží, třeba do Grand cuvée, které právě pijeme.
Chceme, aby sekty měly plné tělo, dostatek kyselin i aromatiku. V tomto cuvée dodává Chardonnay sektu tělo, Ryzlink rýnský kyseliny a Sauvignon právě zmíněnou aromatiku.