Marada derby: Pinot noir přidává šmrnc

Porovnávat dva sekty od jednoho vinaře často nezkoušíme, ale zrovna na tyto dva jsme narazili ve Winebaru v Telči a pustili jsme se do toho. Pro ty, co nechtějí ztrácet čas čtením, vyhlašujeme verdikt hned na úvod: Více nás zaujal sekt napravo, cuvée Chardonnay a hned tří pinotů (modrého, šedého a bílého).

Pokud bychom pili poraženého duelanta (Chardonnay – láhev vlevo) samotného, nenapsali bychom o něj toto: při konfrontaci s kupáží poněkud sklouzává do fádnosti. Naproti tomu vítěz duelu působí šťavnatě i plněji s delší dochutí a se zajímavějšími tóny v chuti i buketu (přezrálé jablko, ananas). Tipujeme, že je to zásluhou především Rulandského modrého. Jednoodrůdový sekt z Chardonnay má však pochvalu za plnokrevné brut nature – po cukru ani památky. Jinak je smetanové, ohlazené s jemnou vůní po karamelu a biskuitech.

Cena přes 400 Kč není málo. Poměr cena/výkon se u Marady jeví méně příznivě než třeba u Michlovského, Dufka, Šamšuly nebo Valihracha. Jednoduše, konkurence na trhu moravských sektů se rozrůstá a držet krok je stále obtížnější…