Duel „blanc de blancs“ skončil nerozhodně

Tradiční šampaňská odrůda Chardonnay již dávno zdomácněla také pro moravská šumivá vína. Proto jsme mohli obsadit další souboj „blanc de blancs“. Proti sobě stanuli mikulovský Cibulka a Proqin z Velkých Němčic.

Jejich sekty snad nemohou být více odlišné. To jen potvrzuje zkušenost, že především technologie a přístup každého vinařství ovlivní víno mnohem více než odrůda.

Cibulka svá šumivá vína školí v sudech, což přináší obecně známou krémovitost, vanilku či jiné sladké koření a zde dokonce kokosové tóny v buketu. V chuti jsme rozeznávali biskuty či náznaky karamele, byť jde o brut nature. Vyzrálost je vidět na tmavě zlaté barvě. Jeho Chardonnay sekt je velmi výrazný a plný. Proqin přišel s pitelným, lehčím a světlým sektem neutrální ovocité nátury, u kterého nemůžeme vypíchnout nic zvláště charakteristického, ale ani nic špatného. Tento typ sektů se dobře hodí k jídlu.

Férově prohlašujeme souboj za nerozhodný, protože poměr kvalita/cena vyznívá stejně. Spotřebitel má jasně určenou možnost volby: buď se spokojí s poměrně levným (sehnali jsme za 250 Kč), nepříliš výrazným, ale příjemně pitelným a jemným Proqinem, nebo si adekvátně připlatí za mohutného a vyčnívajícího Cibulku (400 Kč).