Josef Valihrach: Naše sekty zaujaly i ve Francii, chystáme Cabernet franc

Váš sekt ze Chardonnay uspěl v soutěži ve Francii, kde jste se stal několikrát absolutním vítězem s tichými víny ze stejné odrůdy. Máte možnost při těchto příležitostech pohovořit se zahraničními odborníky a vinaři, jak vnímají šumivá vína z Moravy?

Z každého zahraničního úspěchu máme velkou radost. Je to doslova splněný sen. Před revolucí jsme si nemohli myslet, že by naše vína – natožpak sekty – někoho zajímala. Před covidem jsme tu měli i díky těmto výsledkům autobus plný vinařů z Francie. Už i tam mají povědomí o bílých vínech z Moravy. Teď na hodnocení vezeme francouzským kolegům dokonce vína červená. O sekty je zatím bohužel zájem menší, ale kdo je vyzkouší, je pozitivně překvapen a hledá bližší informace. Pomáhá také to, že můžeme sekty představit přes exotické odrůdy jako Cabernet blanc nebo Lena – plynule se pak dostaneme i k sektům klasičtějšího střihu.

Od moravských vinařů často slyšíme, že českým spotřebitelům nejvíce chutnají a nejvíce kupují sladší sekty (demi sec). Jak je to u Vašeho sortimentu?

U nás je tomu přesně naopak a nějakou dobu jsme demi-sec v nabídce dokonce neměli žádný. Je pravda, že přechod k suchým sektům je u veřejnosti pozvolný, ale od našich zákazníků slyšíme často spíše volání po kategoriích extra brut, případně brut nature / non dosé. Osobně tyto sekty také preferujeme a jejich nabídku rozšiřujeme. K některým příležitostem rádi doporučíme i kategorii extra dry, nebo sec. Ale demi-sec máme v nabídce většinou zastoupený jen jedním sektem. Kategorii doux jsme zatím ještě ani nezkoušeli.

Jak dlouho se již výrobou šumivých vín zabýváte a pozorujete za tu dobu nějaký vývoj v preferencích našich spotřebitelů? Registrují více, že na Moravě vznikají nejen špičková tichá, ale také výborná šumivá vína?

Sektům se s přestávkami věnujeme již déle než patnáct let. V posledním desetiletí jsme se na tuto kategorii zaměřili výrazněji a naše produkce stále roste. Určitě se trend posouvá ke kategorii brut (a níže). Člověk již také nemusí tak často vysvětlovat rozdíl mezi klasickou metodou a technologií charmat. Obecně zájem o šumivá vína roste, z čehož máme obrovskou radost. Dokonce bych řekl, že jde o nejrychleji rostoucí kategorii vín.

Na závěr tradiční otázka, kterou dáváme všem: Chystáte v oblasti šumivých vín nějaké novinky?

My rádi experimentujeme, takže rozhodně ano. Máme rádi všechny druhy sektů a hodně jsme se naučili i od našich přátel na Mosele. Takže se těšíme na nové šarže ještě více podtrhující ryzlinkový charakter. Odstřelovat budeme také Cabernet franc, což doplní Cabernet blanc v exotičtější části naší nabídky. Všem sektům ale dopřáváme patřičný čas na zrání, takže ani na tyto novinky nechceme spěchat.