Pinot proti Pinotům: Zvítězil Michlovský

Do duelu jsme nasadili Stribog od Veverky z Čejkovic proti Crémantu od Vinselektu Michlovského z Rakvic. Oba ročníku 2016, první z odrůdy Rulandské modré (Pinot noir), druhý z téže odrůdy doplněné další šampaňskou odrůdou Pinot meunier. Její pěstování v ČR je velmi neobvyklé a vzácné, proto není ani příliš známé české označení „Mlynářka“.

Veverkův sekt jsme zařadili podle oficiálně vzorkovníku barev mezi „citrónovou“ a „slámovou“, jeho protivníkovi jsme přisoudili „meruňkovou“. Buket u Stribogu připomíná sladké koření s tóny ořechů, u Crémantu je jemnější, s květinovými a kvasinkovými tóny.

V chuti jsou rozdíly ještě větší: Stribog nabízí nasládlou sametovost, pro mnohé z nás fádní. U Crémantu vnímáme na začátku červené zahradní ovoce a po poněkud méně výrazném středu nastupují citrusy a hořčina, která evokuje grapefruit.

V tomto duelu jsme se přiklonili na stranu Michlovského kupáže. Vzali jsme do úvahy nižší cenu (300 vs. 400 Kč), dále nás zaujala větší přímočarostí a svěžestí. Musíme však poznamenat, že několik jiných Crémantů od Vinselektu jsme hodnotili lépe.